Δεν είναι η πρώτη φορά που υπάρχουν εικασίες για την υγεία του Ρώσου ηγέτη. Τον Νοέμβριο του 2020, ο καθηγητής Valery Solovei, πρώην ιστορικός στο Κρατικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας, φέρεται να είπε ότι ο Πούτιν έπασχε τόσο από καρκίνο όσο και από Πάρκινσον και ότι σύντομα θα έπρεπε να τα παρατήσει λόγω «φόβων για την υγεία», είχε είπε  ο Scotsman. Φυσικά το Κρεμλίνο είχε αρνήθει τους ισχυρισμούς.

Οι εικασίες για την κατάσταση του Πούτιν ξεκίνησαν πάλι τον περασμένο μήνα, όταν ανάγκασε τους Γάλλους και Γερμανούς ηγέτες που τον επισκέφθηκαν να καθίσουν στην άκρη ενός τραπεζιού μήκους τεσσάρων μέτρων, πυροδοτώντας τις φήμες πως φοβόταν να κολλήσει Covid19. Αυτή η «ακραία μορφή» κοινωνικής αποστασιοποίησης καθώς και «το ανεξήγητο φούσκωμα του προσώπου του» θα μπορούσε να είναι σημάδι ότι παίρνει στεροειδή για μια άγνωστη ιατρική κατάσταση, σύμφωνα με το Politico.

Από την άλλη ο Sir Richard Dearlove (πρώην επικεφαλής της MI6), υπέθεσε ότι η «καλύτερη εξήγηση» για την περίεργη συμπεριφορά του «είναι ότι μπορεί να έχει Πάρκινσον», κάτι που το Κρεμλίνο είχε προηγουμένως αρνηθεί. «Σύμφωνα με τους νευρολόγους η απώλεια της αυτοσυγκράτησης, η ψύχωση, είναι πολύ κοινά συμπτώματα Πάρκινσον».

Τέλος, ανώτερα στελέχη της συμμαχίας πληροφοριών Five Eyes, η οποία αποτελείται από την Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νέα Ζηλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, πιστεύουν ότι ο Πούτιν μπορεί να έχει υποστεί «ψυχολογική επιδείνωση που προκαλείται από φυσιολογικούς παράγοντες», ανέφερε η Daily Mail .