Σε ανακοινώσεις του συνηγόρου του Δημήτρη Λιγνάδη, δικηγόρου Αλέξη Κούγια, κατά τις 13 και 14 Ιουλίου 2022, με αφορμή την πρωτοβάθμια ποινική δίκη για πράξεις του πρώτου, διατυπώθηκαν διάφοροι ανακριβείς ισχυρισμοί γύρω από το άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, που αφορά την ανασταλτική δύναμη της έφεσης.
Τι ισχύει
Στην ποινική δίκη, η πρωτόδικη απόφαση είναι δυνατόν να προσβληθεί (και) από τον κατηγορούμενο με το ένδικο μέσο της έφεσης, ώστε η υπόθεση να εξεταστεί εκ νέου, στον δεύτερο βαθμό, επί της ουσίας. Ο κανόνας, ωστόσο, ότι η άσκηση έφεσης κατά της πρωτόδικης απόφασης έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, αρκεί να πληρούνται κάποια κριτήρια όπως αυτά που αναφέρθηκαν παραπάνω, δεν είναι κάποια πολύ πρόσφατη, νέα ρύθμιση.
Στην προκειμένη περίπτωση, ο Δημήτρης Λιγνάδης καταδικάστηκε από το ΜΟΔ (Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο) σε 12 έτη κάθειρξη (δηλαδή πρόσκαιρη κάθειρξη, ποινή στερητική της ελευθερίας που διαρκεί 5-15 έτη, σύμφωνα με το άρθρο 52 του Ποινικού Κώδικα) για δύο εγκλήματα βιασμού. Όπως έγινε επίσης γνωστό, το ΜΟΔ έκρινε πως θα έχει ανασταλτικό χαρακτήρα η έφεσή του, και αναμενόμενα θα αποφυλακιζόταν.
Το άρθρο 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (497 ΚΠΔ) είναι το άρθρο που αναφέρεται στην ανασταλτική δύναμη που μπορεί να έχει η έφεση, κάτι που γενικά είχε θεσπιστεί με το ΠΔ 258/1986 («παλαιός ΚΠΔ»). Παρά τα όσα αναφέρθηκαν, είχε, κατά τα κρίσιμα σημεία, την ίδια με τη σημερινή του μορφή ήδη από το 2010, όταν τροποποιήθηκε με το άρθρο 27 του Ν. 3904/2010 (ΦΕΚ A΄ 218), και μάλιστα στις ίδιες ακριβώς θέσεις, στις παραγράφους 4 και 8.
Tέλος σύμφωνα με το ellinikahoaxes και το εκτενές ρεπορταζ που διενέργησε “Δεν αληθεύει ότι τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται για να αποφασιστεί η μη χορήγηση αναστέλλουσας δύναμης στη έφεση, κατ’ εξαίρεση του κανόνα για ανασταλτική δύναμή της σε μια ποινική δίκη, δεν υπήρχαν στον προϊσχύσαντα Κώδικα Ποινικής Δικονομίας. Για την ακρίβεια, προβλέπονταν ήδη από το 2010, όταν τροποποιήθηκε το άρθρο 497 του ΚΠΔ με το Ν. 3904/2010. Από τότε υπήρχε παράγραφος 8 με το ίδιο περιεχόμενο και δεν προστέθηκε ως νέα ρύθμιση το 2019, κατά την κύρωση του νέου ΚΠΔ με την ψήφο του ΣΥΡΙΖΑ.”
Πηγή: ellinikahoaxes.gr