Με μια πρόταση που προκάλεσε για μια ακόμη φορά έκπληξη, η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου ζήτησε να αφεθούν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, μέχρι την έφεση, όλοι οι καταδικασμένοι ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής, πλην του ισοβίτη Γιωργου Ρουπακιά.

Πρότεινε δηλαδή την αποδοχή του αιτήματος αναστολής της ποινής για τον Νίκο Μιχαλολιάκο και όλων των κατηγορουμένων (ακόμα και του Γιάννη Λαγού που δεν το ζήτησε): “Αποδείχθηκε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν γνωστή διαμονή και τήρησαν όλους τους όρους που τους επιβλήθηκαν, ενώ εξακολουθούν να τους τηρούν. Παρουσιάζονται στο ακροατήριο και δεν είναι ύποπτοι φυγής. Δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο”, είπε η εισαγγελέας στην πρότασή της, συμπληρώνοντας ότι το ποινικό μητρώο τον περισσότερων βουλευτών είναι καθαρό.

Διαχώρισε μόνο τον Γιώργο Ρουπακιά, λέγοντας ότι ο νόμος δεν προβλέπει αναστολή ποινής για όσους έχουν καταδικαστεί σε ισόβια.

Παρόντες στη δικαστική αίθουσα είναι 13 καταδικασθέντες.

Εισαγγελέας Οικονόμου: “Πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις”
Χαρακτηριστικά, η εισαγγελέας ανέφερε: “Συντρέχουν όλες οι προϋποθέσεις για να χορηγηθεί αναστολή στην έφεση για όλους τους κατηγορούμενους πλην του Γ. Ρουπακια” και συμπλήρωσε: “Πέρασαν 7 έτη και δεν προχώρησαν σε νέες αξιόποινες πράξεις. Να επισημανθεί ότι διαλύθηκε η Χρυσή Αυγή, έκλεισαν τα γραφεία της και η εφημερίδα. Ανεξαρτήτως όσων προαναφέρθηκαν, η εκτέλεση των ποινών ισοδυναμεί με ανεπανόρθωτη βλάβη καθώς έως να τελεσιδικήσει η υπόθεση θα έχουν εκτίσει την επιβληθείσα ποινή”.

Η κ. Οικονόμου μάλιστα ανέφερε ότι από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα και ανέφερε ότι η πλειοψηφία των κατηγορουμένων έχει λευκό ποινικό μητρώ

“Άπαντες οι πολίτες είναι ίσοι χωρίς να γίνεται κάποια διάκριση. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα να αναστέλλεται η ποινή. Από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι θα διαπράξουν άλλα εγκλήματα”.

Κατονόμασε τους πρώην βουλευτές Κασιδιάρη, Λαγό και Ματθαιόπουλο

Κατονομάζοντας μεταξύ άλλων τους πρώην βουλευτές Κασιδιάρη, Λαγό και Ματθαιόπουλο, η κ. Αδαμαντία Οικονόμου ανέφερε, εξηγώντας την πρότασή της, ότι αποδείχθηκε πως οι καταδικασθέντες έχουν νόμιμη διανομή και συμπλήρωσε: “Δεν υπήρξαν υπόδικοι, δεν παραβίασαν περιοριστικούς όρους της διαμονής τους, ακόμη και όσοι προφυλακίστηκαν μετά την αποφυλάκισή τους τους επιβλήθηκαν όροι ορισμένοι ιδιαιτερα αυστηροί, αλλά εμφανίστηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ορισμένοι εξ αυτών παρουσιάστηκαν στο ακροατήριο” είπε και πρόσθεσε ότι δεν είναι ύποπτοι φυγής: “Περιμένουν τη δίκαιη κρίση του δικαστηρίου σας και εμφανίστηκαν όταν σας ζητήθηκε από το δικαστήριο σας”, είπε.

Το δικαστήριο διέκοψε, ενώ στη συνέχεια τον λόγο θα λάβει η υπεράσπιση για να δευτερολογήσει. Το δικαστήριο δεν δεσμεύεται από την Εισαγγελική πρόταση.

Υπενθυμίζεται πως η εισαγγελέας είχε προτείνει να αθωωθούν όλοι οι κατηγορούμενοι από την κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης, πρόταση που δεν είχε γίνει δεκτή από το δικαστήριο.