Με κομμένη την ανάσα παρακολουθούσαν στην Ελλάδα τις εξελίξεις στην Τουρκία το βράδυ του Σαββάτου με την πολιτική ηγεσία και τις ένοπλες δυνάμεις να βρίσκονται σε επιφυλακή.
Η χαοτική κατάσταση που επικρατούσε στην… γειτονιά μας προκάλεσε συναγερμό, ο οποίος ακόμα δεν έχει λήξει, αφού παρά την αποτυχία του πραξικοπήματος η κατάσταση στην Τουρκία παραμένει εκρηκτική. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως ο Ταγίπ Ερντογάν καλούσε τους οπαδούς του να παραμείνουν στους δρόμους, ακόμα κι αφού οι πραξικοπηματίες είχαν ηττηθεί.
Πέρα του ότι στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και τις υπόλοιπες πόλεις διαμένουν πάρα πολλοί Έλληνες και όπως είναι κατανοητό μια «εμπόλεμη κατάσταση» του θέτει σε κίνδυνο είναι δεδομένο πως η Τουρκία θα χρειαστεί χρόνο για να επουλώσει τις πληγές που προκάλεσε το πραξικόπημα των τριών ωρών κι όσο υπάρχει αναταραχή, τόσο στην Ελλάδα υπάρχει ανησυχία.
Είναι δεδομένο πως η επικράτηση του Ερντογάν προκάλεσε ανακούφιση τόσο στην πολιτική ηγεσία όσο και στις ένοπλες δυνάμεις, αφού επί της προεδρίας του μπορεί να μην σταμάτησαν οι προκλήσεις στο Αιγαίο, όμως δεν προκλήθηκε ποτέ κάποιο θερμό επεισόδιο και γενικότερα θεωρείται πως η κατάσταση ήταν «ελεγχόμενη».
Η γενική εκτίμηση που υπάρχει πάντως είναι πως η νίκη του Ερντογάν δεν εγγυάται και την ειρήνη στην Τουρκία. Ενδεχόμενες εσωτερικές αναταραχές μπορεί να προκαλέσουν αύξηση στην μεταναστευτική ροή στα νησιά του Αιγαίου, κάτι που όπως είναι λογικό θα προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην χώρα μας, ειδικά στην μέση του καλοκαιριού όπου υπάρχει και η μεγάλη εισροή τουριστών.
Η νύχτα αγωνίας των ενόπλων δυνάμεων
Εφιαλτική ήταν η νύχτα που έζησαν και οι ένοπλες δυνάμεις μας όσο το πραξικόπημα στην Τουρκία βρίσκονταν σε εξέλιξη  οι αρχηγοί των Γενικών επιτελείων προετοίμαζαν τις ένοπλες δυνάμεις για παν ενδεχόμενο.
Χειριστές μαχητικών αεροσκαφών αι μηχανικοί εδάφους που δεν είχαν υπηρεσία κλήθηκαν μέσα στη νύχτα να επιστρέψουν στις μονάδες τους.
Στο στόλο δόθηκαν εντολές για εντατικοποίηση των περιπολιών, ενώ οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών τέθηκαν σε πεντάλεπτη ετοιμότητα.