Οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για το προσφυγικό και όχι στην Τουρκία ζητά η πλειοψηφία των Γερμανών πολιτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε την Κυριακή. Στη Γερμανία έχει ξεκινήσει δημόσιος διάλογος τόσο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ όσο και για την τήρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό. Αν και υπάρχουν και φωνές που ζητούν να διατηρηθούν οι ισορροπίες και να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, το μεγαλύτερο ποσοστό των πολιτών ζητά να σταματήσει η χρηματοδότηση στην Τουρκία και να δοθούν χρήματα στην Ελλάδα για το προσφυγικό.
Η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Rebecca Harms επισημαίνει σε σημερινή της συνέντευξη στην Welt της Κυριακής ότι «θα ήταν ανεύθυνο να εγκαταλειφθούν οι διμερείς σχέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε».
Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Elmar Brok, τονίζει ότι ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνιστούσε «διπλωματική ανοησία». 
Με τον τρόπο αυτό Harms και Brok ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά με τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Frank-Walter Steinmeier ο οποίος είπε πρόσφατα ότι πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η οποία «θα παραμείνει μια γειτονική χώρα».
Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντίθετα, τάχθηκε ο επικεφαλής της Αριστεράς Bernd Riexinger, ο οποίος δήλωσε ότι «Μια κυβέρνηση που διώκει δημοσιογράφους, αποδομεί τη δικαιοσύνη, πετάει αντιπολιτευόμενους στη φυλακή και διεξάγει πόλεμο κατά του λαού της δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ».
Στήριξη στην Ελλάδα και όχι στην Τουρκία 
«Με το μέρος της» έχει η Ελλάδα τους Γερμανούς πολίτες στο θέμα του προσφυγικού καθώς η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ της οικονομικής στήριξης της Ελλάδας αλλά και υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα Bild της Κυριακής, το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.
Ακόμη, το 66%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Με πληροφορίες από την Deutsche Welle