Μεγάλη “καμπάνα” θα επιβάλλεται στα καταστήματα που δεν θα τηρούν το μέτρο του κλεισίματος στις 24:00. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι θα επιβάλλεται πρόστιμο 10.000 ευρώ στην πρώτη παράβαση ενώ στη δεύτερη παράβαση θα επιβάλλεται αναστολή λειτουργίας για 20 ημέρες.

Κατά την καθιερωμένη εβδομαδιαία ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι από την 1η Αυγούστου μέχρι σήμερα είχαμε 961 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα, γεγονός που οδήγησε στη χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης για επιβολή νέων μέτρων, ώστε να ανακοπεί την αυξητική τάση της επιδημίας.

Ο υφυπουργός χαρακτήρισε fake news τις φήμες περί γενικού lockdown και αναφέρθηκε αναλυτικά στα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Ξκαθάρισε ότι η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για τους εισερχόμενους στη χώρα δεν ισχύει για τα παιδιά μέχρι της ηλικίας των 10 ετών.

Επίσης, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι από την 1η Ιουλίου έως την 10η Αυγούστου έχουν πραγματοποιηθεί 266.116 μοριακά τεστ σε 2.162.251 εισερχομένων στη χώρα και διαπιστώθηκαν 508 ενεργά κρούσματα κορονοϊού. Από αυτά 164 παραμένουν ενεργά, 243 επέστρεψαν στις χώρες τους, ενώ 101 είναι πλέον μη ενεργοί και παραμένουν στην χώρα μας.

Ο Ν. Χαρδαλιάς τόνισε την ανάγκη τήρησης από όλους και των ατομικών μέτρων προστασίας να μην έχουν πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων.

Το ηλικιακό γκρουπ 24 – 69 ετών βρίσκεται στο επίκεντρο των υγειονομικών αρχών, όπως σημείωσε κατά την ενημέρωσή του ο υφυπουργός. “Καθημερινά μελετάμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των κρουσμάτων. Τελευταία μάς απασχολεί περισσότερο το ηλικιακό γκρουπ 24-69” σημείωσε.

Ο κ. Χαρδαλιάς επανέλαβε τα μέτρα που αποφασίστηκαν και ανακοινώθηκαν χθες, Δευτέρα, για την επιβολή -μεταξύ άλλων- ωραρίου λειτουργίας έως τα μεσάνυχτα σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ενημέρωσε επίσης και για την πορεία των ελέγχων και των προστίμων που επιβάλλονται για την τήρηση των μέτρων. Σημειώνεται ότι μέσα σε μια ημέρα καταγράφηκαν 432 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και μη τήρηση προβλεπόμενης απόστασης και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα 150 ευρώ. Η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είναι οι περιοχές με τις περισσότερες παραβάσεις, 91 και 74 αντιστοίχως. “Λουκέτο” μπήκε σε 3 καταστήματα στην Τήνο και 1 στη Μύκονο.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι από την απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού χαρακτήρα μετά τις 23:00, εξαιρούνται εταιρείες delivery & take away.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον Δεκαπενταύγουστο και το ενδεχόμενο να παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού αν ιερείς αποφασίσουν μεμονωμένα να κάνουν λιτανείες, ο κ. Χαρδαλιάς είπε: “Ο καθένας θα αναλάβει την ευθύνη του στις λιτανείες”. Και συμπλήρωσε: “Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη για τις θρησκευτικές λειτουργίες. Η μέχρι τώρα συνεργασία μας την Εκκλησία είναι εξαιρετική, αντιμετωπίζει το θέμα με εξαιρετική σοβαρότητα, η εικόνα που έχουμε είναι ότι σε ολες τις εκκλησίες τηρούνται όλα τα μέτρα”.

“Η σχέση ενεργών κρουσμάτων – μη ανιχνευμένων κρουσμάτων στην κοινότητα δεν μπορεί να ανιχνευτεί. Κάνουμε δειγματοληπτικούς ελέγχους στην κοινότητα και οι επιστήμονές μας αποφασίζουν κάθε φορά με βάση τα μοντέλα εκτίμησης”, ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε ότι η συντρηπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι σε Αττική και Μακεδονία. “Το κύριο όγκο τον έχουν οι περιοχές με τους μεγαλύτερους πληθυσμούς (Αθήνα, Θεσ/κη), αλλά οι αποφάσεις μας δεν λαμβάνονται μόνο με αριθμητικά κριτήρια” είπε.