Ο Τζο Μπάιντεν, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, αποκάλεσε τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν «χασάπη» που «δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία» κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Πολωνία, όπου συνάντησε Ουκρανούς πρόσφυγες που εκτοπίστηκαν από τις μάχες στη χώρα τους.

Τα σχόλια του Μπάιντεν το Σάββατο σηματοδότησε μια κλιμάκωση της ρητορικής των ΗΠΑ προς τη Μόσχα σχετικά με την εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά δεν ήταν έκκληση για «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία, δήλωσε αργότερα αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Το Κρεμλίνο εξέδωσε ανακοίνωση, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία εξουσία στο θέμα.

«Δεν είναι θέμα του Μπάιντεν να το αποφασίσει. Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκλέγεται από τους Ρώσους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου είπε αργότερα ότι ο Μπάιντεν δεν ζήτησε «αλλαγή καθεστώτος» στη Ρωσία, αλλά εννοούσε ότι «δεν επιτρέπεται στον Πούτιν να ασκεί εξουσία στους γείτονές του ή στην ευρύτερη περιοχή».

Οι δηλώσεις του Μπάιντεν στη Βαρσοβία έγιναν μετά από τρεις ημέρες συναντήσεων στην Ευρώπη με την G7, με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και περίπου την ίδια στιγμή που ρουκέτες έπληξαν τη δυτική ουκρανική πόλη Λβιβ, 60 χιλιόμετρα (37 μίλια) από τα πολωνικά σύνορα.