Ραγδαίες είναι, καθημερινά, οι εξελίξεις στην Ουκρανία καθώς η κρίση με τη Ρωσία κορυφώνεται διαρκώς και το αν θα ξεσπάσει πόλεμος «κρέμεται από μια κλωστή». Τον δικό τους ρόλο διαδραματίζουν στις εξελίξεις οι ΗΠΑ, με συνεχείς παρεμβάσεις και δηλώσεις.

Όπως ανέφερε ο Τζο Μπάιντεν, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία τις επόμενες ημέρες ή την επόμενη εβδομάδα, γεγονός που θα συνιστά το «οριστικό κλείσιμο της πόρτας στην διπλωματία και τον διάλογο». Μάλιστα, ανέφερε ως «deadline» την 24η Φεβρουαρίου, όταν και είναι προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών εξωτερικών των δυο χωρών, Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ.

«Η Ρωσία υποστήριζε ότι η Ουκρανία ετοίμαζε μια μεγάλη επίθεση στο Ντονμπάς. Αυτό είναι εκτός κοινής λογικής. Στο Ντονμπάς συντελείται μια Γενοκτονία. Προσπαθούν να «στήσουν» μια ψεύτικη δικαιολογία για να επιτεθούν στην Ουκρανία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε πως «Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν κυκλώσει την Ουκρανία. Πιστεύουμε ότι την επόμενη εβδομάδα, ή τις επόμενες ημέρες, θα επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία. Ζητάμε να σταματήσουν αυτά τα σχέδια, όχι γιατί θα εμπλακούμε αλλά γιατί θέλουμε να τα αποτρέψουμε. Η Ρωσία σχεδιάζει να επιτεθεί και να επηρεαστούν 2,5 εκατ. αθώοι άνθρωποι».

Παρά την, αρχικά, επιθετική στάση που έδειξε να έχει απέναντι στη Μόσχα σε αυτό το διάγγελμα, ο Τζο Μπάιντεν άφησε ξανά ανοικτό το «παράθυρο» της διπλωματίας και του διαλόγου. «Η Δύση είναι ενωμένη και αποτελεσματική. Η Ρωσία μπορεί ακόμα να διαλέξει τη διπλωματία. Δεν είναι ποτέ αργά, να αποκλιμακώσει την ένταση», είπε μεταξύ άλλων ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Αν η Ρωσία επιτεθεί πριν τις 24 Φεβρουαρίου, θα κλείσει την πόρτα στη διπλωματία και θα έχει επιλέξει τον πόλεμο. Και θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Όχι μόνο για τις κυρώσεις που θα επιβληθούν», επεσήμανε.

«Όλος ο ελεύθερος κόσμος είναι ενωμένος. Η Ρωσία έχει μια επιλογή. Πόλεμος ή διπλωματία; Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος Πούτιν έχει πάρει την απόφασή του», εξήγησε ο Τζο Μπάιντεν.