Ανώτερος αξιωματούχος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του εμβολίου κορωνοϊού AstraZeneca και των θρόμβων αίματος.

“Κατά τη γνώμη μου, μπορούμε να το πούμε τώρα, είναι σαφές ότι υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο. Ωστόσο, εξακολουθούμε να μην γνωρίζουμε τι προκαλεί αυτή την αντίδραση”, δήλωσε ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής εμβολίων του EMA, στην ιταλική εφημερίδα Il Messaggero.

Είπε ότι “τις επόμενες ώρες, θα πούμε ότι υπάρχει μια σύνδεση, αλλά πρέπει ακόμα να καταλάβουμε πώς συμβαίνει αυτό”.

Οι επίμονες ερωτήσεις σχετικά με το αν σπάνιοι αλλά σοβαροί θρόμβοι αίματος μεταξύ εκείνων που λαμβάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του COVID-19 είναι πιο συχνές από ό, τι στον γενικό πληθυσμό έχουν υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στο πολιορκημένο εμβόλιο που από την αρχή τέθηκαν διάφορα ζυτήματα σχετικά με την αξιοπιστία του.

Αφού αρκετές χώρες ανέστειλαν τη χρήση του εμβολιασμού με το συγκεκριμένο –συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας– ο EMA δήλωσε ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων και θα πρέπει να παραμείνει σε χρήση.

Ωστόσο, η υπηρεσία έχει αναφέρει ότι είναι δυνατή η αιτιώδης σχέση μεταξύ θρόμβων και εμβολίου, και αναμένεται να παρέχει ενημερωμένη αξιολόγηση αυτή την εβδομάδα.

“Προσπαθούμε να έχουμε μια ακριβή εικόνα του τι συμβαίνει, για να καθορίσουμε λεπτομερώς αυτό το σύνδρομο λόγω του εμβολίου”, δήλωσε ο Καβαλέρι.

Πρόσθεσε: “Μεταξύ των εμβολιασμένων, υπάρχουν περισσότερες περιπτώσεις εγκεφαλικής θρόμβωσης στους νέους από ό, τι θα περιμέναμε.”