0 Shares

Σε μπούμερανγκ για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κινδυνεύει να εξελιχθεί η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα θαλασσοδάνεια κομμάτων και μέσων ενημέρωσης μετά την αποκαλυπτική κατάθεση ενώπιον της του γενικού διευθυντή της Αυγής.
Ο επικεφαλής του κομματικού εντύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στούμπος εξέθεσε βαρύτατα τους εμπνευστές της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε υποτίθεται για να συντρίψει το τρίπτυχο της διαπλοκής -ΜΜΕ, έντυπα, πολιτική εξουσία-, καθώς ομολόγησε ότι στην περίπτωση της Αυγής όχι μόνον συμπίπτουν, αλλά επιπλέον στο μετοχολόγιο της θυγατρικής εταιρίας του κυβερνώντος κόμματος συνυπάρχει ως μέτοχος offshore εταιρία που αρνούνται να αποκαλύψουν τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από αυτή.
Η κατάθεση Στούμπου άφησε πίσω της προς περαιτέρω έρευνα πέντε βασικά ζητήματα που καταδεικνύουν κραυγαλέες σχέσεις διαπλοκής. Πιο συγκεκριμένα ήρθαν στο φως τα εξής:

  • Ο υψηλότατος δανεισμός της Αυγής από την Εθνική Τράπεζα, η οποία το 2009 της χορήγησε δάνειο 1,5 εκατομμύριο με εγγύηση την… ιστορικότητα της εφημερίδας και την πενιχρή της κυκλοφορία που το, αλλά και τώρα, δεν ξεπερνούσε τα 1.500 φύλλα ημερησίως.
  • Για τη δανειοδότηση ελήφθη υπόψιν επιστολή (letter of comfort) του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι βασικός μέτοχος της εταιρείας (Α.Ε.) που εκδίδει την εφημερίδα.
  • Η εφημερίδα χρηματοδοτείται από τα κομματικά ταμεία του νυν κυβερνώντος κόμματος, κάτι που είναι προς έρευνα αν δικαιολογείται με βάση τα ισχύοντα για την κρατική χρηματοδότηση.
  • Η παρουσία offshore ως μετόχου σε κομματική  εταιρία καταστρατηγεί τη νομοθεσία που απαγορεύει τις σχέσεις πολιτικών με εξωχώριες εταιρίες
  • Τα διαφημιστικά έσοδα της Αυγής εκτινάχθηκαν, με καταχωρήσεις από τράπεζες και ΔΕΚΟ, μετά τον Ιανουάριο του 2015 και την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.

«Σε κανένα άλλο μέσο ενημέρωσης δεν συμπίπτουν όλα μαζί τα επιμέρους στοιχεία που συνθέτουν τις διαπλεκόμενες σχέσεις», τονίζουν στελέχη της Εξεταστικής Επιτροπής, ενώ δεν πέρασε απαρατήρητη η φιλότιμη προσπάθεια ορισμένων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να απαλύνουν τις ισχυρές εντυπώσεις που δημιούργησε η πολυσήμαντη ομολογία Στούμπου.
Αναλυτικά, οι ερωτήσεις των μελών και κυρίως οι απαντήσεις του κ. Στούμπου έχουν ως εξής:
Ο κ. Στούμπος είπε ότι η Αυγή πραγματοποίησε  το 2014 αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μετά από ανοικτή πρόσκληση και πρόσθεσε «μια κυπριακή εταιρεία συμμετείχε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με τις προϋποθέσεις που θέσαμε. Σε εκείνη την διαδικασία συγκεντρώσαμε περίπου 1 εκατ. ευρώ και αυτή η εταιρία έδωσε 100 χιλ. Η συμμετοχή της είναι στο 2,5% του μετοχικού κεφαλαίου».
Επιπροσθέτως, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Σπ. Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ) είπε ότι «Εμείς και με διαφωνίες πριν από 3 χρόνια πήραμε μια σκληρή απόφαση ως εργαζόμενοι και αποφασίσαμε περικοπή στο μισθολόγιο κατά 15%. Εγινε σε αντιστροφή δογματικών απόψεων αλλά ήταν προς όφελος για να παραμείνει ανοιχτή η εφημερίδα και γι αυτό παλεύουμε και σήμερα».
Υποστήριξε επίσης ότι «Το μόνο δάνειο που υφίσταται και είναι σε διαρκή εξυπηρέτηση – λήφθηκε την άνοιξη του  2009 επι Καραμανλή. Για πρώτη φορά ζητήσαμε μεγάλο δάνειο και απευθυνθήκαμε στην Εθνική Τράπεζα.  Το αρχικό δάνειο ήταν 1,2 εκατ. ευρώ που έγινε 1,5 εκατ. ευρώ αλλα σήμερα το κεφάλαιο είναι στα 930 χιλ. ευρώ. Εξυπηρετείται σήμερα κανονικά».