Το περασµένο Σαββατοκύριακο συνεργείο ελεγκτών µπήκε σε πολυτελές καφέ- εστιατόριο της παραλιακής.
Στα εκατό τραπέζια ζήτηµα ήταν αν στα πέντε υπήρχε απόδειξη. Για την παράβαση επιβλήθηκε σύμφωνα με το «Πρώτο Θέμα» πρόστιµο 25 ευρώ. Σε άλλη περίπτωση, για δέκα αποδείξεις που δεν είχαν κοπεί σε καφετέρια επιβλήθηκε πρόστιµο 16 ευρώ.

Όπως λένε στην εφημερίδα έµπειροι ελεγκτές του υπουργείου Οικονοµικών, «το έχουν µάθει όλοι πως αγγίζουν το µηδέν τα πρόστιµα της Εφορίας και δεν βάζουν καν την ταµειακή µηχανή στην πρίζα».

Και ενώ τα προηγούµενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλαν υπέρογκα πρόστιµα (250 ή 500 ευρώ) ακόµα και… για ένα κουλούρι για το οποίο δεν κόπηκε απόδειξη, τώρα ο νόµος έχει περάσει στο άλλο άκρο της υπερβολής και αφήνει ατιµώρητους όσους συλλαµβάνονται!
Ακόµα χειρότερα, όταν εντοπίζουν ότι δεν κόπηκαν αποδείξεις, οι ελεγκτές δεν τολµούν να επιβάλουν καν τα πρόστιµα των 5-10 ευρώ και αρκούνται σε συστάσεις. «Και µόνο το να συµπλη- ρώσουµε τα χαρτιά προκειµένου να επιβληθούν τα πρόστιµα είναι µεγάλο χασοµέρι», λένε οι ίδιοι.
Σύµφωνα µε πληροφορίες του «Πρώτου Θέματος», στην ηγεσία του φοροεισπρακτικού µηχανισµού επικρατεί δυσφορία και προβληµατισµός γιατί οι προληπτικοί έλεγχοι στην αγορά δείχνουν πολύ χαµηλά ποσοστά παραβατικότητας, της τάξεως των 5%-10% – και πάντως πολύ κάτω από τον στόχο για αποκάλυψη παραβατικότητας, της τάξεως τουλάχιστον του 25%.
Τα πρόστιµα που επιβάλλονται από πέρυσι τον Νοέµβριο είναι το 50% του ΦΠΑ για κάθε απόδειξη που δεν κόπηκε. ∆ηλαδή για ένα τραπέζι µε λογαριασµό 124 ευρώ (όπου ο ΦΠΑ είναι 24 ευρώ) το πρόστιµο που πληρώνει η επιχείρηση είναι 12 ευρώ.
Με το προηγούµενο καθεστώς, δεν θα ήταν λιγότερο από 250 ευρώ. Πλέον, όπως λένε στελέχη του φοροελεγκτικού µηχανισµού, «µόνο το ΙΚΑ φοβούνται οι φοροφυγάδες. Αν µπει το ΙΚΑ και βρει ανασφάλιστο εργαζόµενο, επιβάλλει πρόστιµο 10.