Γράφει ο Γιάννης Τσιαμήτρος
Και μάλιστα συντηρείται με κακό τρόπο, διότι οποιαδήποτε οριζόντια μείωση φέρνει ένα πολύ κακό ντόμινο από χρήμα που δεν πέφτει στην αγορά. Από την παραπάνω δήλωση εξαιρούνται οι πολύ υψηλές, προκλητικά θα έλεγα συντάξεις άνω των 1.800 ευρώ για παράδειγμα, οι οποίες θα πρέπει να περικοπούν σε κάποιο σημείο. Η οριζόντια μείωση όλων όμως δε λύνει το πρόβλημα. Η λύση του προβλήματος είναι στις εισφορές και στη διοίκηση των ταμείων.
Ξέρετε όσα χρήματα και αν κόψεις παράδειγμα για διατροφή κάθε μήνα, αν δεν έχεις καθόλου ή ελάχιστα έσοδα είναι μαθηματικά βέβαιο πως δεν θα έχεις να φας. Επειδή τις τελευταίες μέρες χάνουμε την ουσία και δε μιλάμε για τα πραγματικά προβλήματα. Το ασφαλιστικό είναι το πιο σοβαρό θέμα αυτήν τη στιγμή και είναι χαζός κατά τη γνώμη μου οποίος πιστεύει ότι λύνεται με μείωση συντάξεων. Το ασφαλιστικό εξαρτάται από τις εισφορές των εργαζομένων. Αυτήν τη στιγμή η σχέση εργαζομένων συνταξιούχων τείνει να γίνει 1 προς 1. Και 400 ευρώ να πάμε όλες τις συντάξεις πάλι δε βγαίνει επομένως είναι…
σαχλαμάρα να προσπαθούμε να το λύσουμε με μειώσεις. Το ασφαλιστικό θα λυθεί όταν μειωθεί η ανεργία, ώστε οι εργαζόμενοι να πληρώνουν εισφορές. Δεν είναι δυνατόν με 30% ανεργία να προσπαθούμε να λύσουμε μακροπρόθεσμα το ασφαλιστικό και μάλιστα καταργώντας για παράδειγμα ΕΚΑΣ.
Άλλο ένα σημαντικό θέμα που έχει άμεση σχέση με το ασφαλιστικό μας σύστημα και θα έχει πολλή περισσότερη στο μέλλον είναι το δημογραφικό. Η πληθυσμιακή ομάδα των συνταξιούχων κινδυνεύει να είναι η πλειοψηφία στη χώρα σε 30-50 χρόνια δημιουργώντας ασφαλιστική και κοινωνική έκρηξη. Πληθυσμιακή συρρίκνωση σημαίνει λιγότερες εισφορές, λιγότεροι εργαζόμενοι και περισσότεροι συνταξιούχοι που δεν θα μπορούν να πληρωθούν, μικρότερη παραγωγικότητα, μια ανώμαλη κοινωνική συνοχή, προβληματική κοινωνία. Οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει φυσικά να έχουν φροντίδα και να ζήσουν με αξιοπρέπεια αλλά τίποτα από αυτά δε θα γίνει αν δεν υπάρχει ικανός αριθμός νεότερων που θα παράγει. Πρέπει να γίνει ένα σχέδιο που θα περιλαμβάνει άμεσα: Σχέδιο για μείωση της ανεργίας. Είναι η πρώτη αιτία που διαλύει τα ασφαλιστικά ταμεία αφού είναι αδύνατον χωρίς εισφορές να εξισορροπήσουν και τα ελλείμματα τους θα μεγαλώνουν συνεχώς ώσπου κάποια στιγμή θα είναι ανίκανα να πληρώσουν συντάξεις. Αντί να ξεκινήσουμε και πάλι από την πραγματική αιτία του προβλήματος και να την αντιμετωπίσουμε ( με ένα αναπτυξιακό πακέτο για παράδειγμα ), ξεκινάμε και πάλι από το τελευταίο βαγόνι του τρένου. Τερματισμός πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Κάποιος που βγαίνει στη σύνταξη στα 45 αποτελεί βόμβα για οποιοδήποτε ασφαλιστικό σύστημα και φυσικά ανήθικο και για την υπόλοιπη κοινωνία που πρέπει να δουλεύει σκληρά ως τα 65. Η κατάργηση αυτής της ελληνικής παθογένειας μπορεί να εξοικονομήσεις εκατοντάδες εκατομμύρια για τα ταμεία.
Επανασχεδιασμός των επικουρικών συντάξεων.Επανασχεδιασμός σημαίνει να δοθούν πιο ορθολογικά και δίκαια και κυρίως πιο ανταποδοτικά σε αυτούς που πλήρωσαν πολλά και για πολλά χρόνια. Όχι να περικόπτονται όλες κατά 60-80%. Μείωση σε άχρηστες δαπάνες των ταμείων. Προνόμια διοίκησης, υπερβολικά υψηλά ενοίκια για να στεγάζονται οι υπηρεσίες τους, μηχανοργάνωση. Αν γίνουν όλα αυτά θα έχουμε ένα άλλο ασφαλιστικό και μόνο τότε θα μπορούμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση να το κάνουμε βιώσιμο και αποτελεσματικό για τις επόμενες δεκαετίες καθώς χρειάζεται πολλή δουλειά και εξαρτάται και από το γενικότερο μοντέλο ανάπτυξης της χώρας το οποίο μπορώ να αναλύσω σε άλλο κείμενο. Η λύση δεν είναι οι περικοπές. Χαρακτηριστικά θα πω ότι αν δεν βγάζεις καθόλου χρήματα όσες περικοπές και να κάνεις δε θα έχεις να φας, το ίδιο ισχύει και για το ασφαλιστικό, όσο και να μειώσεις τις συντάξεις αν δεν έχει έσοδα από εισφορές θα είναι ελλειμματικό. Μην ξεκινάμε να λύσουμε το πρόβλημα από το τέλος.

Από το liberal.gr