Στο επίκεντρο του κυβερνητικού επιτελείου παραμένει το ζήτημα του τουρισμού, με την κυβέρνηση να προχωρά βήμα-βήμα στις αποφάσεις που θα οδηγήσουν στο άνοιγμα των επιχειρήσεων του κλάδου και των ξενοδοχείων.

Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος αρχικά για την επανεκκίνηση του εσωτερικού τουρισμού, αναμένονται σήμερα οι ανακοινώσεις για τον τρόπο απελευθέρωσης των μετακινήσεων που, όπως έχει γίνει γνωστό, θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα 18 Μαΐου. Οταν, δηλαδή, θα τεθεί σε εφαρμογή η τρίτη φάση του σχεδίου της κυβέρνησης για την άρση των περιοριστικών μέτρων που υιοθετήθηκαν για τον κορωνοϊό.

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων

Επόμενο στάδιο στη άρση των περιοριστικών μέτρων είναι το άνοιγμα των ξενοδοχείων. Ήδη έχει ανακοινωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας θα αρχίσουν να λειτουργούν και πάλι από την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένονται οι αποφάσεις για τα τουριστικά καταλύματα, για τα οποία οι αρχικές πληροφορίες τοποθετούσαν την επαναλειτουργία τους στις 8 Ιουνίου. Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ωστόσο, το άνοιγμα των τουριστικών καταλυμάτων θα γίνει δύο μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 10 Ιουνίου.

Όλες οι αποφάσεις πάντως λαμβάνονται από το κυβερνητικό επιτελείο με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τη διατήρηση των νέων κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα.

Η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει το σχέδιο για τον τουρισμό την επόμενη εβδομάδα, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες: τα υγειονομικά πρωτόκολλα, τις μεταφορές, τις εργασιακές σχέσεις και την οικονομική στήριξη των επιχειρήσεων.