«Μάχη» για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ δίνουν, στην κυριολεξία κάθε ώρα και στιγμή, ασθενείς με κορωνοϊό στο νοσοκομείο «H Σωτηρία», το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας από πλευράς διαθεσιμότητας κλινών, καθώς η έκρηξη του τέταρτου πανδημικού κύματος στη χώρα μας ασκεί τεράστια πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

«Προσπαθούμε να καθυστερήσουμε τους ασθενείς στα επείγοντα περιστατικά, μέχρι να βρούμε κρεβάτι. Έχουμε διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, σε διαδρόμους και κοινά δωμάτια, περιμένοντας να αδειάσει ένα κρεβάτι. Και ξέρετε πώς αδειάζει ένα κρεβάτι στις 2 το πρωί; Δεν είναι ότι ο άρρωστος γίνεται καλά… Μ’ αυτόν τον τρόπο περιμένουμε να εξυπηρετήσουμε τους ασθενείς. Ο θάνατός σου, η ζωή μου», λέει φανερά αγανακτισμένος στο iefimerida.gr o Κωνσταντίνος Συρίγος, διευθυντής της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία».

Ασφυκτικά γεμάτο το «Σωτηρία» με ασθενείς Covid-19 -Οι ανεμβολίαστοι γίνονται επιθετικοί

Τα 300 κρεβάτια για Covid-19 που διαθέτει το νοσοκομείο είναι μονίμως κατειλημμένα. Μόνιμη «πληγή» η άρνηση των ανεμβολίαστων να αποδεχθούν την κρισιμότητα της κατάστασής τους και να συνεργαστούν με γιατρούς και νοσηλευτές.

«Οι ανεμβολίαστοι έρχονται καθυστερημένα τελευταία στιγμή, ενώ οι εμβολιασμένοι μόλις δουν τα πρώτα συμπτώματα κινητοποιούνται και ζητούν βοήθεια. Οι ανεμβολίαστοι επιμένουν ότι είναι μια γρίπη και ότι θα περάσει στο σπίτι. Ότι είναι κάτι απλό. Πολλοί δεν πιστεύουν καν στην ύπαρξη του κορωνοϊού. Έρχονται πραγματικά αργά στο νοσοκομείο, όταν πλέον οι δυνατότητές μας είναι περιορισμένες», σχολιάζει ο κ. Συρίγος, λέγοντας ότι πολλές φορές γίνονται ιδιαίτερα επιθετικοί.

Ανεμβολίαστοι, όταν φτάσουν στο παρά πέντε, βάζουν βύσμα για να βρουν κρεβάτι

«Αρνούνται τη διασωλήνωση, τα πειραματικά φάρμακα, ακόμα και τον ορό. Όσο χειροτερεύει η κατάστασή τους είναι πιο διστακτικοί και πιο φοβισμένοι και όταν φτάσουν στο παρά πέντε για να διασωληνωθούν βάζουν όλους τους γνωστούς που έχουν για να βρουν κρεβάτι, στέλνουν μηνύματα στην οικογένειά τους να εμβολιαστούν, εκλιπαρούν…».

Από το στόχαστρο του διευθυντή της Γ’ Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής ΕΚΠΑ στο νοσοκομείο «Η Σωτηρία» δεν ξεφεύγουν ούτε οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις.

«Ο θάνατος ενός ασθενούς με Covid-19, γιατί υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν κρατήσει υπεύθυνη στάση, όπως οι παραεκκλησιαστικές οργανώσεις, δεν είναι είναι ούτε χριστιανικός ούτε ανώδυνος. Πεθαίνει μόνος του, χωρίς να κοινωνήσει, χωρίς να έχει κανέναν δικό του δίπλα του να του κρατάει το χέρι, μέσα από φρικτή δύσπνοια, ό,τι και αν κάνουμε εμείς, σε ένα πραγματικά άσχημο περιβάλλον», λέει ο κ. Συρίγος.

Πηγή:iefimerida.gr