Ανοιχτός σε ελάφρυνση του ελληνικού δημόσιου χρέους, αλλά μόνο μετά τις γενικές εκλογές στη Γερμανία το δεύτερο εξάμηνο του 2017, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Handelsblatt, επικαλούμενη εμπιστευτική επιστολή που έχει στείλει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.
Στην επιστολή, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε φέρεται να αναφέρει πως είναι διατεθειμένο να κάνει υποχωρήσεις έναντι στις απαιτήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για βαθιά αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, μετά τις γερμανικές κάλπες.
Τονίζει δε πως η όποια ελάφρυνση θα γίνει δεκτή μόνο εφόσον η Αθήνα «εφαρμόσει πλήρως» όσα προβλέπει το Μνημόνιο, που λήγει το 2018.
Όπως μάλιστα επισημαίνει η «Handelsblatt», με τη μετάθεση της απόφασης για ελάφρυνση του χρέους για μετά το 2018, ο κ. Σόιμπλε στην πράξη αποφεύγει την ανάγκη να θέσει το ζήτημα στην Ολομέλεια της Μπούντεσταγκ, καθώς χρειάζεται απλώς την έγκριση της επιτροπής προϋπολογισμού.

Στην επιστολή, το υπουργείο του κ. Σόιμπλε φέρεται να επαναλαμβάνει πως η συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα είναι «απαραίτητη», και υπόσχεται στους βουλευτές πως θα εργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.Υπενθυμίζεται πως το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει ότι δεν προτίθεται να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο τρίτο Μνημόνιο, ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ, εάν οι Ευρωπαίοι δε δεχτούν βαθιά ελάφρυνση του χρέους που θα το καθιστά βιώσιμο σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Wall Street Journal», το ΔΝΤ έχει προτείνει παράταση της περιόδου χάριτος πριν αρχίσει η αποπληρωμή των δανείων στήριξης ως το 2040. Παράλληλα, προτείνει επιμήκυνση της αποπληρωμής έως το 2080.
Εκπρόσωποι του κ. Σόιμπλε έχουν καταστήσει σαφές τις τελευταίες ημέρες ότι το Βερολίνο προτιμά μικρές παρεμβάσεις στο ελληνικό χρέος ως το 2018.
Πηγή: skai.gr