Follow

Keep Up to Date with the Most Important News

By pressing the Subscribe button, you confirm that you have read and are agreeing to our Privacy Policy and Terms of Use
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Απόφαση βόμβα από Κομισιόν: Ερχεται νέο, συμπληρωματικό Μνημόνιο για τη δόση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανακοίνωσή της με αφορμή της αποφάσεις του Eurogroup, σημειώνει ότι εφόσον εγκριθεί το συμπληρωματικό Μνημόνιο από το Δ.Σ. του ESM, τότε θα γίνει και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο.
«Με ένα συμπληρωματικό Μνημόνιο συμφωνίας (supplemental Memorandum of Understanding), το οποίο πρόκειται να εγκριθεί σύντομα από το διοικητικό συμβούλιο του ESM, θα συμπληρωθεί το πλαίσιο για την υλοποίηση του προγράμματος» επισημαίνει.
Στην ανακοίνωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup αποτελεί ένα αποφασιστικό βήμα σε πολλά επίπεδα. Όχι μόνο ανοίγει τον δρόμο για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του προγράμματος ΕΜΣ (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) που ανέρχεται σε 10,3 δισ. ευρώ, αλλά και για μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, που θα εφαρμοστούν σταδιακά.
Πάνω απ’ όλα, θα χρησιμεύσει για τη δημιουργία των συνθηκών αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, πράγμα το οποίο είναι απαραίτητο για μια βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη στην Ελλάδα. Τέλος, η διοίκηση του ΔΝΤ επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να συστήσει στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείου να εγκρίνει τη συμφωνία πριν από το τέλος του έτους, με την οποία υποστηρίζεται η εφαρμογή των συμφωνηθέντων δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα».
Τι προβλέπει η συμφωνία του Eurogroup για την Ελλάδα
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν επί της αρχής την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ τμηματικά, με την Ελλάδα να μετράει κέρδη και ζημιές από τη συμφωνία.
Τα κέρδη και τα επικίνδυνα σημεία στη συμφωνία 
Στα θετικά για την Αθήνα καταγράφονται:

 • Η εκταμίευση της δόσης 7,5 δισ. ευρώ εντός του Ιουνίου, με την οποία θα αποπληρωθούν τα χρέη στους δανειστές.
 • Εκτιμάται ότι περί τα 2 δισ. ευρώ θα δοθούν για αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, είτε σε προμηθευτές, είτε σε ιδιώτες.
 • Η εκταμίευση της δόσης 2,8 δισ. ευρώ το φθινόπωρο, εφόσον όμως όλα πάνε καλά.
 • Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις της ΕΚΤ για την επαναφορά του waver, να γίνουν δηλαδή ξανά δεκτά τα ελληνικά ομόλογα.
 • Ενδεχομένως να υπάρξει απόφαση και για συμμετοχή της ελληνικής οικονομίας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης του Μάριο Ντράγκι.

Τα επικίνδυνα σημεία στη συμφωνία:

 • Μόλις ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και η Ελλάδα πάρει τη δόση ξεκινάει η δεύτερη αξιολόγηση για το φθινόπωρο με θέματα-«κόκκινες γραμμές», όπως τα εργασιακά, οι ομαδικές απολύσεις, ο 13ος και ο 14ος μισθός.
 • Το φθινόπωρο θα φανεί η πορεία των εσόδων και θα ξεκαθαρίσει αν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση του «κόφτη».
 • Η αναφορά του επικεφαλής του ESM στο θέμα των δανείων. Ο Κλάους Ρέγκλινγκ στη συνέντευξη Τύπου μίλησε για «πώληση όλων των δανείων στα ξένα funds» ως μία από τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν.
 • Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό που ζητούν οι δανειστές στη λίστα των προαπαιτουμένων για να δώσουν το «πράσινο φως» για τη δόση.
 • Για το χρέος υπήρξαν μόνο δηλώσεις για έναν οδικό χάρτη.
 • Υπάρχει η εκκρεμότητα για το εάν το ΔΝΤ θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Πώς θα γίνουν οι εκταμιεύσεις
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώνει κάθε φορά ορισμένα προαπαιτούμενα για να λαμβάνει μία-μία τις υποδόσεις των συνολικά 10,3 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης του προγράμματος.
Συγκεκριμένα, ο κ. Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε ότι η εκταμίευση θα γίνεται υπό όρους.
Τα 7,5 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν κατά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών εξυπηρέτησης του χρέους και την αποπληρωμή μέρους των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Η πρώτη εκταμίευση θα γίνει, όπως είπε ο κ. Ρέγκλινγκ, αν καλύπτονται τα προαπαιτούμενα και οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν δώσει την έγκρισή τους, δήλωσε.
Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν διορθώσεις στα «κόκκινα» δάνεια, αλλά και στο ασφαλιστικό και τις ιδιωτικοποιήσεις, γιατί οι Θεσμοί δεν είναι ικανοποιημένοι από κάποιες λεπτομέρειες. «Μόνο αν ικανοποιηθούμε θα προχωρήσουμε», τόνισε.
«Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί μετά το καλοκαίρι, αφού πρώτα θα έχουν τηρηθεί οι υπόλοιπες υποχρεώσεις και η εξυπηρέτηση του χρέους», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ESM. Η επόμενη εκταμίευση θα αφορά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Επιπλέον, θα πραγματοποιηθεί μια πρόσθετη εκταμίευση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους, υπο την αίρεση ότι θα εκπληρωθούν προαπαιτούμενα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις, συμπεριλαμβανομένου του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, τις διοικήσεις των τραπεζών, την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και τον τομέα της ενέργειας.
«Οι δόσεις θα εκταμιευθούν μόνο αν εκπληρωθούν και άλλα προαπαιτούμενα για τις ιδιωτικοποιήσεις και το νέο ταμείο τους και προαπαιτούμενα στον τομέα της ενέργειας», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.
Πηγή: iefimerida.gr

Advertisement

Add a comment

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Advertisement