Γράφει ο Δημήτρης Καμπυράκης
Ότι η κυβέρνηση έκανε από καιρό διαχείριση ήττας, ήταν πανθομολογούμενο. Τώρα έχει περάσει σ’ ένα καινούριο στάδιο (αν είναι σε θέση να σκεφτεί καθαρά και δεν βρίσκεται ακόμα σε vertigo) που λέγεται αποφυγή μιας ενδεχόμενης (και  διόλου απίθανης) συντριβής. Την διαβολοβδομάδα που πέρασαν οι κυβερνητικοί μας δεν θα την ξεχάσουν ποτέ. Δεν τους φταίει κανείς, παρά μόνο το δικό τους το κεφάλι. Οι επιλογές τους, τα ψέματα τους, οι κυνικοί υπολογισμοί τους, η επικοινωνιακή και μόνο ματιά τους. Τώρα, θα πληρώσουν τα επίχειρα.
Ξέρετε, μετά από μια ολόκληρη δραματική βδομάδα, καταλήγει άχαρο να τα βάζει κανείς με την κυβέρνηση. Σύσσωμη η κοινή γνώμη έχει πλέον αντιληφθεί ότι δίπλα στα ακραία καιρικά φαινόμενα, λειτούργησε ένα απολύτως ανεύθυνο κυβερνητικό σχήμα που στην συνέχεια κατέφυγε σε επικοινωνιακούς ακροβατισμούς οι οποίοι συχνά δεν εξηγούνται με την λογική. Όμως μετά από τόσες μέρες κι αφού όλα έχουν ειπωθεί, οι πολιτικές ευθύνες είναι πια καταφανείς. Οι διοικητικές διερευνούνται από τους εισαγγελείς και προφανώς κάποιοι θα βρεθούν στην φυλακή.
Η πολιτική κατάσταση της κυβέρνησης στο μεταξύ, είναι χειρότερη από την κατάντια που έχει το ίδιο το Μάτι. Γι αυτό ίσως δεν έχει πια νόημα να την χτυπάμε καθημερινά σαν χταπόδι, επισημαίνοντας παλινωδίες, στοιχεία και ασυναρτησίες που βγάζουν μάτι. Ο κόσμος τα έχει δει κι έχει καταλήξει. Τώρα πλέον απομένει να δούμε τι θα σκεφτούν να κάνουν ώστε να περιορίσουν την πολιτική ζημιά που έχουν υποστεί και που υπό προϋποθέσεις μπορεί να τους οδηγήσει όχι μόνο σε ήττα αλλά σε συντριβή.
Ήδη τα σχέδια που είχαν έχουν ματαιωθεί όλα. Πάνε οι φιέστες για την έξοδο απ’ τα μνημόνια, πάνε τα Καστελόριζα, πάνε οι θριαμβολογίες επ’ αυτού. Βεβαίως τους απομένουν ακόμα οι σχεδιαζόμενες παροχές από την Έκθεση, Θεσσαλονίκης, αλλά κι αυτές θα γίνουν μέσα σ’ ένα γενικευμένο πλαίσιο κυβερνητικής αμφισβήτησης. Ο οργισμένος που βλέπει να του προσφέρουν λεφτά για να τον κατευνάσουν, συνήθως παίρνει τα λεφτά αλλά εξοργίζεται χειρότερα. Πιστεύω ότι αυτή την εικόνα θα δούμε και στην Θεσσαλονίκη. Ο κ. Τσίπρας θα λέει για οικονομικές επιτυχίες και οι ερωτήσεις των δημοσιογράφων θα είναι για τις ευθύνες του στο Μάτι.
Το χειρότερο πράγμα για μια κυβέρνηση είναι να μην μπορεί να ελέγξει την ατζέντα της δημόσιας συζήτησης. Το ‘χε πάθε και ο Καραμανλής με το Βατοπαίδι. Επί δύο-τρεις μήνες ήταν αδύνατο να σταματήσουν την σκανδαλολογία γύρω απ’ αυτό, μέχρι που η κυβέρνηση έπαθε ανήκεστο πολιτική βλάβη. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα, δικαίως αυτή τη φορά αφού έχουμε και εκατό περίπου νεκρούς. Απορώ ποια στρατηγική θα ακολουθήσουν για να βγουν απ’ αυτό το αδιέξοδο που βρέθηκαν, αν και πιστεύω πως πλέον βρίσκονται ολομόναχοι μέσα σ’ έναν λάκκο με κινούμενη άμμο…

Από το reader.gr