Ομάδα περίπου τριάντα φοιτητών εισέβαλε βίαια στα γραφεία της Πρυτανείας του ΑΠΘ το μεσημέρι της Τρίτης προπηλακίζοντας τα μέλη της Συγκλήτου που συνεδρίαζαν και γρονθοκοπώντας όπως καταγγέλλεται καθηγητή που αντέδρασε. Οι Πρυτανικές αρχές ενημέρωσαν το υπουργείο, την Εισαγγελία και την αστυνομία για τα γεγονότα που επαναλαμβάνονται από φοιτητές που απαιτούν να παρίστανται στις συνεδριάσεις.

Η ομάδα των φοιτητών που την προηγούμενη εβδομάδα είχαν κρατήσει ομήρους τον Πρύτανη  και τους Αντιπρυτάνεις του ΑΠΘ εισέβαλαν εκ νέου την ώρα της συνεδρίασης προπηλάκισαν -εξυβρίζοντας και απειλώντας- φύλακες, εργαζομένους, καθηγητές, που βρίσκονταν στον χώρο, ενώ γρονθοκόπησαν τον καθηγητή Κωνσταντίνο Τοκμακίδη, από τον οποίο αφαίρεσαν το κινητό για να σβήσουν οποιαδήποτε καταγραφή του περιστατικού. Μάλιστα, αναφέρεται πως εξώθησαν τον συγκεκριμένο καθηγητή προς παρακείμενο ανοιχτό παράθυρο, με κίνδυνο αυτός να πέσει από τον 7ο όροφο.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για το περιστατικό, ο κ. Τοκμακίδης -πρόεδρος του Τμήματος Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών- ανέφερε πως προτίθεται να καταθέσει μήνυση κατά αγνώστων για την επίθεση που δέχθηκε.

Ο κ. Τοκμακίδης, περιγράφοντας την επίθεση που δέχθηκε, ανέφερε πως του άρπαξαν το κινητό του  τηλέφωνο από τα χέρια την ώρα που πήγε να τηλεφωνήσει, «με την αιτιολογία ότι τους τραβούσα βίντεο κι ενώ δύο άτομα από αυτούς ήδη τραβούσαν βίντεο».

«Με απείλησαν, είπαν “θα σε πετάξουμε κάτω από το παράθυρο”. Μου άρπαξε το κινητό ο φοιτητής -δεν ξέρω καν αν ήταν και φοιτητής- και του λέω, “σε παρακαλώ δώσε μου το κινητό μου, θέλω να επικοινωνήσω με τη γυναίκα μου”. Και μου λέει, “όχι, δε σου το δίνω” και πήγα να του το πάρω και τότε μου κατάφερε μία γροθιά στο μάτι”, πρόσθεσε ο κ. Τοκμακίδης.

Ο κ. Τοκμακίδης υπογράμμισε πως σαράντα χρόνια που είναι στο πανεπιστήμιο, «δεν έχω ξαναδεί τέτοια επιθετικότητα, τέτοιον φασισμό από τριάντα ανθρώπους που θέλουν να επιβάλλουν τη γνώμη τους στον πρύτανη και στους καθηγητές του Πανεπιστημίου. Σκέφτομαι να φύγω στην Αυστραλία…», πρόσθεσε.

Σημειώνεται πως εκτός από το επεισόδιο με τον κ. Τοκαμκίδη τηλεοπτικό συνεργείο που έτυχε να βρίσκεται στον χώρο για άλλον σκοπό, αναγκάστηκε επίσης βίαια να σβήσει οποιαδήποτε καταγραφή γεγονότων.

Αίτημα των συγκεκριμένων ατόμων είναι η παρουσία τους στις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, ωστόσο όπως τονίζει η Πρυτανεία του ΑΠΘ σε ανακοίνωσή της, «η Σύγκλητος είναι ένα αντιπροσωπευτικό σώμα διοίκησης, το οποίο δεν νομιμοποιείται, με βάση τη νομοθεσία, να συνεδριάζει με την παρουσία τρίτων στην αίθουσα».

«Η Σύγκλητος του ΑΠΘ επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι δέχεται εκπροσώπους φοιτητών, αλλά όχι ομάδες που προσπαθούν να επιβάλουν την άποψή τους με τη βία», επισημαίνεται στην ανακοίνωση. 

Οι Πρυτανικές Αρχές ενημέρωσαν το Υπουργείο, την Εισαγγελία και την Αστυνομία για τα γεγονότα ενώ καλούν  όλα τα μέλη της Πανεπιστημιακής κοινότητας, Καθηγητές, εργαζομένους και φοιτητές, να καταδικάσουν τέτοιες ενέργειες και να απομονώσουν αυτή τη μειοψηφική ομάδα.

Από την πλευρά τους οι φοιτητές, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, υποστηρίζουν ότι ασκήθηκε σε αυτούς σωματική βία από καθηγητές και υπαλλήλους της φύλαξης.