Με την επίκληση του άρθρου του 146 ποινικού κώδικα περι…. κατασκοπείας (!) απειλεί το υπουργείο Εξωτερικών όσους δημοσιεύσουν απόρρητα στοιχεία με αφορμή την υπόθεση της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία. Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ήρθε μετά την κατάθεση εγγράφων από τον βουλευτή της Δημοκρατική Συμπαράταξης Ανδρέα Λοβέρδο για το θέμα της πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία.
Σε μια πρωτόγνωρη τοποθέτηση το υπουργείο αναφέρεται στο συγκεκριμένο άρθρο του ποινικού κώδικα και κατόπιν καλεί σε… υπευθυνότητα την αντιπολίτευση. Η σχετική ανακοίνωση ήρθε λίγη ώρα μετά την γνωστοποίηση της αναβολής της συζήτησης στη Βουλή της επίκαιρης επερώτησης της ΝΔ προς τον Πάνο Καμμένο για το θέμα της Σαουδικής Αραβίας.
Ολόκληρη η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με δημοσίευση απόρρητου υλικού αναφέρει τα εξής:
«Σύμφωνα με το άρθρο 146 του ποινικού κώδικα, «Όποιος με πρόθεση του και παράνομα παραδίδει ή αφήνει να περιέλθουν στην κατοχή ή τη γνώση άλλου έγγραφα, σχέδια ή άλλα πράγματα ή ειδήσεις που τα συμφέροντα της πολιτείας ή των συμμάχων της επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητα απέναντι σε ξένη κυβέρνηση, τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 ετών». Παράλληλα, ο Εθνικός Κανονισμός Ασφαλείας στο άρθρο 26 προβλέπει ότι «απαγορεύεται αυστηρά η ανατύπωση ολοκλήρου ή μέρους εγγράφου ΕΤΝΑ».
Η εξωτερική πολιτική και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας υπερβαίνουν τις οποίες κομματικές διαμάχες και αντιπαραθέσεις. Δεν δύναται κατά συνέπεια η αντιπολίτευση, στο όνομα κομματικών αντιπαραθέσεων, να παραβιάζει τον ποινικό κώδικα που η ίδια ψήφισε και τον Εθνικό Κανονισμό Ασφαλείας που η ίδια υιοθέτησε τον Ιούνιο του 2004.
Με μεγάλη υπομονή και αίσθημα ευθύνης, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Ν. Κοτζιάς έχει τηρήσει στάση σιωπής μέχρι τούδε, με γνώμονα τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας και των εθνικών συμφερόντων, τα οποία δυστυχώς άλλοι δίνουν βορά στην υπηρεσία μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Όμως τώρα πλέον βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να καλούμε δημόσια τα κόμματα της αντιπολίτευσης να συμπεριφερθούν επιτέλους με υπευθυνότητα, σωφροσύνη και νηφαλιότητα.»

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα, μιλώντας στους κοινοβολευτικούς συντάκτες ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ένας από τους λόγους της αναβολής ήταν πως υπήρχε προδιάθεση από ορισμένες πλευρές η σημερινή και η αυριανή μέρα να επισκιαστούν με ένα πέπλο συζητήσεων σε ό,τι αφορά τα απόρρητα εγγραφα.
Σημειώνεται ότι με απόφαση της Βουλής τα απόρρητα έγγραφα τα οποία σχετίζονται με την πώληση των πυρομαχικών στην Σαουδική Αραβία και κατέθεσε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος με σφραγισμένο φάκελο θα παραδοθούν στην…γραμματεία της κυβέρνησης! Το θέμα ετέθη στην διάσκεψη των πρόεδρων της Βουλής και με σχετικά συνοπτικές διαδικασίες ελήφθη αυτή η απόφαση. Μάλιστα ο πρόεδρος της Βουλής έβαλε την μονογραφή του στα έγγραφα τα τοποθέτησε σε φάκελο ο οποίος και θα παραδοθεί στην κυβέρνηση.
Το βράδυ της Τετάρτης ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε στη Βουλή μια σειρά από έγγραφα ανάμεσά του και κάποια απόρρητα. Τα απόρρητα έγγραφα παρελήφθησαν από τον προεδρεύονται εκείνη την ώρα Νικήτα Κακλαμάνη ο οποίος με την σειρά του τα τοποθέτησε σε σφραγγισμένο φάκελο και τα παρέδωσε στις υπηρεσίες της Βουλής. Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν στο χρηματοκιβώτιο της Νομοθετικής Υπηρεσίας στον πρώτο όροφο της Βουλής.
Συνήθως ακόμη και τα απόρρητα έγγραφα οι βουλευτές έχουν πρόσβαση να τα δουν αλλά μέχρι εκεί. Σήμερα το πρωί όσοι από τους βουλευτές επιχείρησαν να δουν τα έγγραφα δεν τους επιτράπηκε.