Συνεχίζει τη ρητορική υψηλών τόνων με φόντο την κυπριακή ΑΟΖ και το Αιγαίο η Άγκυρα, με τον τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλουσί Ακάρ να εξαπολύει σήμερα νέες απειλές δηλώνοντας ότι κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει πως «αν χρειαστεί θα επαναληφθεί το 1974», αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Ειδικότερα, ο κ. Ακάρ, μιλώντας σε εκδήλωση για την προαγωγή στελεχών του στρατού σε ανώτερες βαθμίδες, ανέφερε ότι  «είμαστε στο ίδιο σημείο που βρισκόμασταν και το 1974 στην Κύπρο. Ό,τι χρειάστηκε να γίνει εκείνη την ημέρα, κανείς να μην αμφιβάλει ότι δεν θα γίνει το ίδιο σε παρόμοια κατάσταση σήμερα».

«Δεν θα υποχωρήσουμε ποτέ από τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας εδώ, δεν θα κάνουμε βήμα πίσω, το έχουμε δηλώσει σε όλον τον κόσμο», δήλωσε ακόμα ο τούρκος υπουργός, σύμφωνα με το Sigmalive. «Κανείς να μη δοκιμάσει τη δύναμη και την ισχύ μας, κανείς να μην κάνει λάθος λογαριασμούς», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Παράλληλα, ωστόσο, ο κ. Ακάρ υποστήριξε ότι η Τουρκία είναι πάντοτε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας και του διεθνούς δικαίου. «Όταν μιλάμε για συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο ή όταν λέμε ότι είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας, δεν πρόκειται για υποχώρηση, ούτε για αδυναμία. Ούτε είναι απειλή όταν λέμε ότι δεν θα παραβλέψουμε τα δικαιώματά μας και το δίκιο μας. Όλοι να κάνουν τους λογαριασμούς τους αναλόγως», είπε.