Μεγάλη είναι η δυσαρέσκεια στα νησιά του Βορείου Αιγαίου τόσο σε εκείνα που το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ καταργείται , όσο και στα τρία μεγαλύτερα που διατηρείται για ένα εξάμηνο.
Η Δήμαρχος Άη Στράτη Μαρία Κακκαλή μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου τόνισε ότι «Αναμενόμενη εξέλιξη αφού επρόκειτο να αυξηθούν εδώ και ένα χρόνο και η διατήρησή του μέτρου ήταν πάλι για το προσφυγικό . Οι συνέπειες όμως για μας θα είναι ολέθριες, οι κάτοικοι μικρών νησιών όπως είναι ο Άη Στράτης θα εξοντωθούν οικονομικά ενώ το κράτος δε θα κερδίσει τίποτα.»
Ο Δήμαρχος Ικαρίας Στέλιος Σταμούλος είπε στο σταθμό μας «κανέναν στην Ικαρία δεν ξάφνιασε αυτή η απόφαση, είναι ακόλουθη της γενικότερης πολιτικής της κυβέρνησης. Η τακτική όμως των επιδομάτων για να αντισταθμίσει τη νησιωτικότητα προσβάλει τη νοημοσύνη των νησιωτών. Όσον αφορά το μεταφορικό ισοδύναμο το ακούμε εδώ και χρόνια , το ανακυκλώνουν χωρίς να είναι έτοιμοι για την ουσιαστική υλοποίησή του» .
Ο Δήμαρχος Ψαρών Δημήτρης Βρατσάνος: «Απογοήτευση επικρατεί στο νησί από την απόφαση αυτή, σε μια εποχή κρίσης που πασχίζουμε να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας στα νησιά το μέτρο αυτό είναι δυσβάσταχτο. Μεγάλο πλήγμα και για τον τουρισμό , που τα τελευταία χρόνια είχαμε σημάδια ανόδου στα Ψαρά.»
Ο Δήμαρχος Φούρνων Γιάννης Μαρούσης μιλώντας στην ΕΡΤ Αιγαίου είπε ότι « αυτή ήταν η ταφόπλακα σε όποια ανάπτυξη εννοούσαμε στα μικρά νησιά του Αιγαίου καθώς γίνεται πια πολύ δύσκολη η διαβίωσή μας σε αυτό τον τόπο».
Ο Δήμαρχος Λήμνου Δημήτρης Μαρινάκης τόνισε μιλώντας στο σταθμό μας ότι «πρόκειται για κοροϊδία των νησιωτών γιατί άλλες υποσχέσεις μας έδιναν κυβέρνηση και βουλευτές στις τελευταίες μας συναντήσεις στην Αθήνα τη Δευτέρα. Εγώ θα καλέσω όλους τους δημάρχους των νησιών να αντιδράσουμε συλλογικά.»
Σε Λέσβο Χίο Σάμο Κω και Λέρο οι μειωμένου συντελεστές ΦΠΑ διατηρούνται για ένα εξάμηνο ωστόσο οι φορείς διαμαρτυρούνται όχι μόνο για την κατάργηση του μέτρου αλλά και για την διάκριση μεταξύ των νησιών:
«Είναι η απαράδεκτη αυτή η διάκριση μεταξύ των νησιών, τόνισε ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς στην ΕΡΤ Αιγαίου, δεν είναι θέμα προσφυγικού αλλά αναγνώρισης της νησιωτικότητας. Αλλά και για τα 5 νησιά που διατηρείται ο μειωμένος ΦΠΑ, δε μπορεί να λαμβάνεται μια τέτοια απόφαση που να μην αφορά ολόκληρο το οικονομικό έτος.
Ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός δήλωσε «Οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ είναι ένα κεκτημένο ετών όλων των νησιών για την ανακούφιση των τοπικών κοινωνιών από το αυξημένο κόστος της νησιωτικότητας. Δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα αντισταθμιστικό μέτρο για τη διαχείριση των προσφυγικών ροών και για την ανθρωπιά των νησιωτών, όπως δείχνει η παράτασή εφαρμογής του μέτρου μόνο για τα 5 νησιά. Τα πολύ μικρά ακριτικά νησιά, των οποίων οι κάτοικοι φυλούν Θερμοπύλες και επιτελούν εθνικό έργο, αντί να απαλλαχθούν πλήρως από το ΦΠΑ, όπως θα έπρεπε, είναι από τα πρώτα που πλήττονται άμεσα και βάναυσα. Το κεκτημένο των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ πρέπει να διατηρηθεί ως έχει σε όλα τα νησιά. Τα ισοδύναμα μέτρα που θα εφαρμοστούν δεν επαρκούν για να αντισταθμίσουν την τεράστια ζημιά που θα προκληθεί.»