Πτώση 2,23% κατέγραφε πριν από λίγο ο δείκτης Nikkei του Χρηματιστηρίου του Τόκιο, καθώς οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές εξελίσσονται στήθος με στήθος.
Την ίδια στιγμή και εν αναμονή του κρίσιμου αποτελέσματος σε Φλόριντα και Οχάιο (αυτή την ώρα κερδίζει και τις δυο πολιτείες ο Τράμπ) τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ έχουν γυρίσει… τούμπα τις προβλέψεις τους και πλέον εκτιμούν πως μια νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων είναι πιθανότερη (55%)
Η υποψήφια των Δημοκρατικών για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον επικρατεί στην Πολιτεία του Κονέτικατ, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ασοσιέιτεντ Πρες.
Η νίκη αυτή—η οποία δεν ήταν απροσδόκητη, καθώς το Κονέτικατ είναι μια Πολιτεία που ψηφίζει σταθερά τους Δημοκρατικούς—της εξασφαλίζει άλλες επτά εκλεκτορικές ψήφους. Η Κλίντον έχει πλέον 104 ψήφους στο σώμα των εκλεκτόρων, ενώ ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τραμπ εξασφαλίζει 129.
Ο Τραμπ επικρατεί στο Αρκάνσας, εξασφαλίζοντας έξι εκλέκτορες, καθώς η Πολιτεία αυτή, παρότι τη δεκαετία του 1990 είχε ταχθεί υπέρ του Μπιλ Κλίντον για μερικά χρόνια, ψηφίζει Ρεπουμπλικάνους αδιάλειπτα από το 1980.
Ο Τραμπ κερδίζει επίσης σε Βόρεια Ντακότα, Νότια Ντακότα, Ουαϊόμινγκ, Κάνσας και Νεμπράσκα, ενώ η Κλίντον στο Ιλινόι, κατά το Ασοσιέιτεντ Πρες. Ο Τραμπ επικράτησε νωρίτερα στο Τέξας, μια από τις πολιτείες που αναδεικνύουν τους περισσότερους εκλέκτορες.
Επιπλέον, οι Ρεπουμπλικανοί διατήρησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επιτυγχάνοντας μια σημαντική νίκη που τους επιτρέπει να σχηματίσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία ο μελλοντικός πρόεδρος θα πρέπει να συμβιβαστεί.
Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα διατηρεί έτσι την πλειοψηφία των 435 εδρών στη Βουλή την οποία κατέκτησε το 2010 υποχρεώνοντας τότε τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα σε μια δύσκολη συγκατοικηση μόλις δύο χρόνια μετά την εκλογή του.
Αν εκλεγεί στον Λευκό Οίκο, η Δημοκρατική Χίλαρι Κλίντον θα πρέπει συνεπώς να συγκατοικήσει με μια Βουλή που θα ελέγχεται από τους πολιτικούς αντιπάλους της.
Πριν από την ψηφοφορία που διεξάγεται ταυτόχρονα με τις προεδρικές εκλογές, οι Ρεπουμπλικανοί κατείχαν 246 έδρες και οι Δημοκρατικοί 186.
Οι Αμερικανοί ανανεώνουν επίσης το ένα τρίτο (34 έδρες) της Γερουσίας, της άνω βουλής του Κογκρέσου η οποία ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς από το 2014 και διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαδικασία του διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και των πιο υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων.
Πηγή:newsbeast.gr