1 Shares

Σε κρίση που σοβεί και ενδέχεται να διαταράξει σοβαρά τις σχέσεις της Αλβανίας με την Ελλάδα εξελίσσεται ο θάνατος από πυρά αστυνομικών στο χωριό Βουλιαράτες, του ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα, μετά την άρνηση των αλβανικών αρχών να παράσχουν αποτελεσματική συνεργασία.
Μέχρι στιγμής, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 35χρονος δεν έχουν ακόμα διευκρινιστεί, καθώς οι αρμόδιες αρχές της γείτονος χώρας αρνούνται να συνεργαστούν προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.
Παράλληλα, την ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης των συνθηκών θανάτου του Κωνσταντίνου Κατσίφα ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου στο χωριό Βουλιαράτες στην Αλβανία, ζήτησε ο δικηγόρος της οικογένειας του 35χρουνου Ευθύμης Ναυρίδης, ο οποίος προσήλθε σήμερα στον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα προβεί η οικογένεια.
Όπως ανέφερε σε δήλωσή του ο κ. Ναυρίδης, η οικογένεια του θύματος έχει υποβάλλει στην Εισαγγελία Τιράνων αίτημα να παραλάβει τη σορό για την ταφή, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί.
Συγκεκριμένα, ο δικηγόρος της οικογένειας του 35χρονου ανέφερε: «Η οικογένεια ζητεί την πλήρη διαλεύκανση του συμβάντος, να έχει σαφή και πλήρη ενημέρωση. Ο,τι επαφές γίνονται με την Αλβανία είναι με την Εισαγγελία Τιράνων και συγκεκριμένα με την Εισαγγελία βαρέων εγκλημάτων, με την οποία συνεργαζόμαστε.
Από τη στιγμή που ο άνθρωπος είναι Έλληνας υπήκοος, ασφαλώς έχουν και οι ελληνικές αρχές αρμοδιότητα για αυτό έχει επιληφθεί και η εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας».
Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Αλβανίας έχει κληθεί δύο φορές η ελληνίδα πρέσβης, Ελένη Σουράνη, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το κάψιμο της αλβανικής σημαίας στην πλατεία Συντάγματος και άλλα περιστατικά, τα οποία τα Τίρανα περιγράφουν ως απειλή για την ζωή και την περιουσία των Αλβανών πολιτών που ζουν στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Σουράνη απάντησε πως η Ελλάδα είναι ένα απολύτως ασφαλές κράτος, τη στιγμή που η Αθήνα παρακολουθεί με ανησυχία την πολιτικοποίηση των γεγονότων από την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας.
Οι αρχές στην Αλβανία εμμένουν στην σκληρή γραμμή που αποφάσισαν να τηρήσουν από την πρώτη στιγμή στο θέμα.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά ως τώρα από τον δικηγόρο της οικογένειας και τον τεχνικό σύμβουλο που διόρισε, οι αρχές τους επέτρεψαν να δουν για πέντε λεπτά τη σορό και, όπως αναφέρουν, το σώμα είχε πλυθεί και είχε γίνει ήδη νεκροψία νεκροτομή.
Από την μακροσκοπική εξέταση, ο τεχνικός σύμβουλος διαπίστωσε πως ο Κατσίφας φέρει δύο διαμπερή τραύματα στο θώρακα στο ύψος της καρδιάς.
«Μας επετράπη για 5 περίπου λεπτά να κάνουμε επιστασία της σορού. Είδαμε δύο διαμπερή τραύματα στο χώρο της καρδιάς και κανένα άλλο σημαντικό πλήγμα, άξιο να περιγραφεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος της οικογένειας, Κώστας Γιοβανόπουλος.
Μάλιστα, σε σημερινές του δηλώσεις έξανε λόγο για «πλημμελή διερεύνηση» και «απίστευτα χρονικά εμπόδια» ερωτηθείς για την ιατροδικαστική διαδικασία στην Αλβανία. «Δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τις αλβανικές αρχές» δήλωσε ο κ. Γιοβανόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας ότι η οικογένεια του ομογενούς «δεν έχει καμία εικόνα».
«Ευτυχώς η ελληνική δικαιοσύνη, στην οποία έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη, έχει δικά της αντανακλαστικά. Θα τρέξει τη δική της έρευνα» ανέφερε ο δικηγόρος της οικογένειας, προσθέτοντας πως «αργότερα θα μιλήσουν τα έγγραφα και τα αποδεικτικά στοιχεία, ο φάκελος της δικογραφίας».
«Ας είμαστε υπομονετικοί, θα βρεθεί η αλήθεια» εκτίμησε.
Την ίδια ώρα, άγνωστο ακόμα παραμένει πότε ακριβώς θα επιστραφεί η σορός στους οικείους του Κωνσταντίνου. Οι γονείς του, μέσω του προξενείου, ζήτησαν να κινηθούν οι διαδικασίες, αν και οι αρχές απαίτησαν τη φυσική τους παρουσία.
Σύμφωνα με τον κ. Γιοβανόπουλο, οι Αλβανοί μετέφεραν τη σορό στα Τίρανα για να εκδοθεί το πόρισμα από την Κεντρική ιατροδικαστική Υπηρεσία. Αλώστε μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα κανένα πόρισμα από την πρώτη νεκροψία.