«Κανείς δεν μπορεί να φάει μόνο ένα», «μετά το ποπ δεν έχει στοπ»… Δημοφιλή (και βγαλμένα από τη ζωή) σλόγκαν σε διαφημίσεις για τσιπς. Στην περίπτωση όμως εκείνων που κυκλοφόρησε η σουηδική μικροζυθοποιία S:t Eriks, καλό θα ήταν να υπάρξει αυτοσυγκράτηση. Διότι στην τιμή των 499 κορωνών (51,5 ευρώ) για μια κασετίνα (ναι, κασετίνα) με πέντε πατατάκια, κάθε μπουκιά θα σας κοστίσει και ένα δεκάευρο.
Τι είναι αυτό που κάνει τα συγκεκριμένα τσιπς είδος πολυτελείας; Παρασκευάστηκαν από τους πιο ταλαντούχους σεφ της Σουηδικής Ομάδας Γαστρονομίας με τα κορυφαία συστατικά που μπορεί να βρει κανείς στις σκανδιναβικές χώρες. Οι πατάτες, για παράδειγμα, είναι της ποικιλίας Ammarnas και καλλιεργούνται μόνο στην πλαγιά ενός απόκρημνου λόφου, όπου το βραχώδες έδαφος καθιστά αδύνατη τη χρήση μηχανημάτων και η συλλογή τους πρέπει να γίνει με το χέρι.
Δεν εντυπωσιαστήκατε αρκετά; Τα κρεμμύδια Leksand που δίνουν μια πιο πικάντικη γεύση καλλιεργούνται μόνο στα περίχωρα της ομώνυμης μικρής σουηδικής πόλης. Φυτεύονται πάντα στις 18 Μαΐου και συλλέγονται πάντα στις 10 Αυγούστου, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών.
Θέλετε κι άλλα; Προσθέστε σπάνια φύκια με γεύση τρούφας, τα περιζήτητα μανιτάρια Matsutake, άνηθο και κατακάθι από την παρασκευή της γκουρμέ Indian Pale Ale μπύρας που παρασκευάζει η μικροζυθοποιία. Άλλωστε ως συνοδευτικό της συγκεκριμένης μπύρας δημιουργήθηκαν τα πατατάκια αυτά, που μπήκαν σε 100 κασετίνες και ήδη εξαντλήθηκαν. Τα έσοδα, πάντως, διατέθηκαν σε φιλανθρωπικό σκοπό.