Σε πορεία ταχείας «αποκλιμάκωσης» έχει μπει πλέον για τα καλά το lockdown αφού εβδομάδα με την εβδομάδα ολοένα και περισσότερα μέτρα περιορισμού αίρονται με αποτέλεσμα να παίρνουμε πτυχές της καθημερινότητάς μας και της οικονομικής δραστηριότητα ξανά στα χέρια μας.

Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε ήταν το πρώτο στο οποίο η εστίαση λειτουργούσε υπό όρους (μόνο στους εξωτερικούς χώρους) και οι οργανωμένες παραλίες ήταν ανοιχτές για το κοινό. Και τις δύο δραστηριότητες οι πολίτες τις… τίμησαν δεόντως αφού τόσο οι πλαζ «βούλιαξαν» από κόσμο και το Σάββατο και την Κυριακή όσο και τα εστιατόρια και τα καφέ ήταν γεμάτα.

Η άρση των μέτρων, ωστόσο δεν σταματά εκεί. Αύριο, επιστρέφουν στις αίθουσες οι μαθητές των νηπιαγωγείων, των δημοτικών και των γυμνασίων με αυστηρά μέτρα όπως τα υποχρεωτικά self tests δύο φορές την εβδομάδα. Επίσης, δόθηκε το πράσινο φως για τη διά ζώσης επαναλειτουργία των φροντιστηρίων από τις 10 του μήνα για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές, καθώς και των κέντρων ξένων γλωσσών για την προετοιμασία των εξετάσεων μετά τη σχετική εισήγηση της επιτροπής ειδικών.

Εκτός, όμως από το ήδη γνωστό χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων που περιλαμβάνει επανέναρξη εκδηλώσεων στον Πολιτισμό, τα θερινά σινεμά κ.α., εντός της εβδομάδας αναμένονται νέες ανακοινώσεις για μερικές ακόμη δραστηριότητες οι οποίες ωστόσο αφορούν στο σύνολο των πολιτών.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικές τους εμφανίσεις τόσο ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, το αμέσως επόμενο διάστημα προς κατάργηση βαίνει το μέτρο των click away και click inside στο λιανεμπόριο, ενώ αναμένεται να υπάρξει αναπροσαρμογή του ωραρίου επιτρεπόμενης κυκλοφορίας, κάτι που θα συμπαρασύρει και το να επιτραπεί η μουσική στην εστίαση.

«Από τις 15 του μηνός λογικά το ωράριο στην εστίαση θα πάει 12 το βράδυ, και μετά μια – δύο εβδομάδες θα διευρυνθεί περαιτέρω, ενώ τα click away – click inside τελειώνουν στις 14 του μηνός» είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης.