Ξανά στη δημοσιότητα βρίσκεται μια απόρρητη επιστολή που έστειλε ο Κώστας Καραμανλής το 2005 στον τότε Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, Τζορτζ Μπους σχετικά με την πρόταση του ειδικού απεσταλμένου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για το Μακεδονικό με την οποία του ζητάει να στηρίξει την πρόταση του ΟΗΕ, εννοώντας προφανώς να ασκήσει πιέσεις στη γειτονική χώρα ώστε να δεχτούν τη συμφωνία.

Σύμφωνα με την επιστολή η συμφωνία προέβλεπε ότι στο εσωτερικό τα Σκόπια θα συνέχιζαν να λέγονται Μακεδονία. Τόσο στο Σύνταγμα όσο και σε όλα τα κρατικά έγγραφα, το όνομα Μακεδονία θα παρέμενε ως είχε.

Όσον αφορά στις διεθνείς σχέσεις της χώρας στα πλαίσια του ΟΗΕ, θα χρησιμοποιούταν το όνομα “Republika Makedonija – Skopje” αμετάφραστο. Δηλαδή όλες οι άλλες χώρες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τη φράση ολόκληρη και αμετάφραστη για να αναφερθούν στη γειτονική σε εμάς χώρα χωρίς όμως να είναι αναγκασμένες να το κάνουν. Θα μπορούσαν και να συνεχίζουν να αποκαλούν τη γειτονική χώρα όπως ήδη την αποκαλούσαν. Μόνο στον ΟΗΕ θα ήταν αναγκασμένη η γειτονική χώρα να χρησιμοποιεί το όνομα αυτό.

Στην επιστολή δε γίνεται λόγος για αλλαγή του ονόματος της γλώσσας και της εθνικότητας της γειτονικής χώρας. Εφόσον δεν υπήρχε ρητή αλλαγή στη συμφωνία, τόσο η γλώσσα όσο και η εθνικότητα θα συνέχιζαν να λέγονται όπως λέγονταν μέχρι τότε, δηλαδή μακεδονική και Μακεδόνες.

Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει δώσει καμία επίσημη απάντηση για το περιεχόμενο της μυστικής επιστολής. Υπενθύμισε όμως επίσημα την επιστολή του Καραμανλή στο Βουκουρέστι το 2008 στην οποία λέγεται ότι όσο δε λύνεται το πρόβλημα του ονόματος, οι σχέσεις της γείτονος χώρας με την Ελλάδα παραμένουν προβληματικές.

Διαβάστε την απόρρητη επιστολή Καραμανλή: