Όχι μόνο δεν μειώθηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ τα κέρδη της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, αλλά μεταξύ 2014 και 2015 από ζημιές εμφάνισε κέρδη 20 εκ. ευρώ!
Όπως αποδεικνύεται από τις οικονομικές καταστάσεις, τα συνολικά καθαρά κέρδη της πολυεθνικής ήταν 19.064.164 ευρώ το 2015, ενώ το 2014 είχε καταγράψει ζημιές 5.784.630 ευρώ!
Τα παράπονα της εταιρείας μάλιστα είχαν εκφραστεί από το 2013 με δελτίο τύπου του τότε Διευθύνοντος της Novartis και Προέδρου του ΣΦΕΕ εναντίον του Άδωνι Γεωργιάδη και του νόμου του.
To δελτίο τύπου του Νοεμβρίου 2013 είχε τίτλο Όχι άλλη μείωση και άλλα οριζόντια μέτρα που υποβαθμίζουν το επίπεδο της φαρμακευτικής περίθαλψης των ελλήνων ασθενών και καλούσε τον Υπουργό “να προχωρήσει στον επαναπροσδιορισμό των διατάξεων που αφορούν στην νέα τιμολόγηση των φαρμάκων στη χώρα.”
Η Novartis όμως δεν αποτελεί μεμονωμένο παράδειγμα.
Τα ίδια ισχύουν και για τη Sanofi, την 3η μεγαλύτερη φαρμακευτική στην Ελλάδα.
Όπως και η Novartis, το 2015 η Sanofi αύξησε το μεικτό κέρδος από 23% σε 27% & από ζημίες είχε 6 εκ. ευρώ κέρδος
Τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν στο ότι το έτος 2015 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε νέο δελτίο τιμών φαρμάκων, με αποτέλεσμα να μη μειωθούν οι τιμές σε χιλιάδες φάρμακα, επιτρέποντας στις φαρμακοβιομηχανίες να εισπράττουν περισσότερα χρήματα (συνολικά πολλά εκατομμύρια), από την συμμετοχή των ασθενών σε φάρμακα που αν είχε εκδοθεί το δελτίο σύμφωνα με το νόμο θα πλήρωναν λιγότερα.
Δείτε το βίντεο για να καταλάβετε τι σημαίνει το ότι δεν βγήκε δελτίο τιμών φαρμάκων το 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: