Η νέα λίστα του LinkedInμε τις πιο περιζήτητες δεξιότητες για το 2017 επιβεβαιώνει τον κανόνα: οι γνώσεις στον τομέα της τεχνολογίας είναι το μεγαλύτερο ατού για όποιον βγαίνει τώρα στην αγορά εργασίας ή θέλει να ανελιχθεί στην ιεραρχία.
«Τα περισσότερα προσόντα έχουν ζήτηση για 1-2 χρόνια συνήθως, ανάλογα με τις τάσεις. Οι τεχνολογικές γνώσεις, όμως, ήρθαν για να μείνουν», σχολιάζει στο CNBCη Catherine Fisherαπό τη LinkedIn.
Οι 10 πιο περιζήτητες τεχνολογικές δεξιότητες στην αγορά εργασίας είναι οι παρακάτω, με σειρά προτεραιότητας:
10. Ανάπτυξη κώδικα Java
Αν ξέρεις να γράφεις κώδικα Java, έχεις την επαγγελματική επιτυχία εξασφαλισμένη. Οι προγραμματιστές που χρησιμοποιούν Java είναι ανάρπαστοι στη βιομηχανία των παιχνιδιών, καθώς και στις εταιρείες λογισμικού για κινητά τηλέφωνα και υπολογιστές ή διαδικτυακών προγραμμάτων. Συνήθως έχουν αποφοιτήσει από κάποια σχολή πληροφορικής και οι ετήσιες αποδοχές τους αγγίζουν τα 71.000 δολάρια, σύμφωνα με την PayScale.
9. Σχεδίαση αλγόριθμων
Είναι η επιστήμη που βρίσκεται πίσω από τις εντολές των υπολογιστών και βρίσκεται στην καρδιά της πληροφορικής. Συνήθως, οι αγγελίες των εταιρειών που προσλαμβάνουν σχεδιαστές αλγόριθμων ζητούν πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανολόγου Η/Υ ή πληροφορικής, σύμφωνα με τα στοιχεία της Glassdoor. Η αμοιβή κυμαίνεται από 72.000 έως 136.000 δολάρια ετησίως.
8. Αρχιτεκτονική Διαδικτύου και ανάπτυξη ιστότοπων
Η αρχιτεκτονική Διαδικτύου είναι η τέχνη που έρχεται να συμπληρώσει τον προγραμματισμό. Αφορά στα τεχνικά και αισθητικά χαρακτηριστικά των ιστοτόπων. Για να «χτυπήσετε» μια ανάλογη θέση, χρειάζεται να έχετε πτυχίο στην πληροφορική ή σε συναφή ειδικότητα. Οι αρχιτέκτονες Διαδικτύου κερδίζουν 98.000 δολάρια κατά μέσο όρο, σύμφωνα με τη Glassdoor.
7. Ενδιάμεσο λογισμικό και λογισμικό ενοποίησης
Η εξειδίκευση στους τομείς του middleware και intergration software λειτουργεί ανεξάρτητα και σε συνδυασμό και προσφέρει μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε όσους τη διαθέτουν.
Μπορείτε να αξιοποιήσετε τις γνώσεις σας σε θέσεις για μηχανικό λογισμικού (70.000 δολάρια) ή διαχειριστή πληροφορικής (117.000 δολάρια), μεταξύ άλλων.
6. Ασφάλεια δικτύων υπολογιστών
Αρχικά οι μεγαλύτερες εταιρείες (π.χ. τράπεζες) και πλέον και οι μικρότερες έχουν ανάγκη από τον άνθρωπο που θα τις προστατεύει από τους ιούς, του χάκερ και άλλες σύγχρονες απειλές του Διαδικτύου. Στις σχετικές αγγελίες ζητούνται αρχιτέκτονες ασφάλειας (119.000 δολάρια) και σύμβουλοι ασφάλειας δικτύων (82.000 δολάρια).
5. Σχεδίαση διεπαφής χρήστη
Η σχεδίαση διεπαφής χρήστη έχει να κάνει με το πώς μια εφαρμογή ή ένα πρόγραμμα μπορεί να γίνει εύχρηστο για τους χρήστες/τελικούς πελάτες. Ολοένα περισσότερα προϊόντα βασίζονται σε δεδομένα και αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες πρέπει να φροντίσουν τα προϊόντα τους να είναι φιλικά και ελκυστικά στον χρήστη.
Η σχεδίαση διεπαφής χρήστη είναι ένα από τα πλέον περιζήτητα προσόντα σήμερα στον χώρο της πληροφορικής και η ζήτησή του συνεχίζει να ανεβαίνει. Οι σχεδιαστές αμοίβονται με 96.000 δολάρια, σύμφωνα με την Glassdoor.
4. Συστήματα και διαχείριση αποθήκευσης
Και αυτή η ειδικότητα έχει να κάνει με τα πληροφοριακά συστήματα και δίκτυα και αφορά στην ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Στις σχετικές ειδικότητες περιλαμβάνεται ο διαχειριστής συστημάτων (61.000 δολάρια), ο μηχανικός αποθήκευσης (86.000 δολάρια) και ο ανώτατος μηχανικός αποθήκευσης (101.000 δολάρια).
3. Ανάπτυξη εφαρμογών για φορητές συσκευές
Οι εφαρμογές που χρησιμοποιούμε μέσω του κινητού μας, με λογισμικό iOS ή Android δεν βρίσκονται εκεί δια μαγείας. Κάποιοι άνθρωποι τις έχουν εμπνευστεί, σχεδιάσει και υλοποιήσει και δεν είναι άλλο από τους προγραμματιστές κινητών. Η αμοιβή τους κυμαίνεται στα 72.000 δολάρια τον χρόνο.
2. Στατιστική ανάλυση και εξόρυξη δεδομένων
Στην εποχή των δεδομένων, οι δεξιότητες ανάλυσης και εξόρυξης έχουν γίνει, όπως ήταν φυσικό, ανάρπαστες. Όσο πιο «βαθιά» μπαίνετε στην άβυσσο των δεδομένων, όσο περισσότερο τα επεξεργάζεστε και όσο πιο πολύτιμα συμπεράσματα βγάζετε, τόσο πιο περιζήτητοι είστε. Οι ετήσιες απολαβές διαμορφώνονται στα 93.000 δολάρια, κατά μέσο όρο για τους επιστήμονες των δεδομένων.
1. Cloud και κατανεμημένα συστήματα (distributed computing)
Η διαχείριση, οργάνωση και κατανομή των υπηρεσιών cloud πληρώνεται αδρά στην αγορά και θεωρείται σήμερα το πιο πολύτιμο προσόν για έναν εργαζόμενο. Στην κορυφή των δεξιοτήτων βρισκόταν και πριν από δύο χρόνια και, όπως φαίνεται, δεν περνά η μόδα του.
Κορυφαίες εταιρείες του χώρου, όπως Google, Microsoft και Amazon «διψούν» για εργαζομένους με αυτές τις δεξιότητες και προσφέρουν από 95.000 έως 131.000 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία της Payscale.
Πηγή:insider.gr