Ίσως το πιο πολυσυζητημένο «φαινόμενο» των τελευταίων ετών, το οποίο έφερε στο φως αυτά που κανείς άλλος δεν τόλμησε. Σήμερα γιορτάζει τα δέκα χρόνια ύπαρξης του σύμφωνα με τον ιδρυτή του, Julian Assange θα συνεχίσει να γιορτάζει γενέθλια παρά τις έντονες επικρίσεις που δέχεται.

Τι είναι τελικά το Wikileaks; WikiLeaks καλείται ο διεθνής μη κερδοσκοπικός οργανισμός ΜΜΕ ο οποίος δημοσιεύει έγγραφα από ανώνυμες πηγές και διαρροές, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβλεπαν το φως της. Με απλά λόγια μια ιστοσελίδα που αποκαλύπτει με αποδείξεις πάντα, βρομιές κυβερνήσεων και πολυεθνικών.

Τον ιστότοπο του οργανισμού, ο οποίος και ξεκίνησε την λειτουργία του το 2006, διαχειρίζεται η «The Sunshine Press». Μέσα στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας του, ο ιστότοπος ανακοίνωσε πως η βάση δεδομένων του συμπεριελάμβανε πλέον περισσότερα από 1,2 εκατομμύρια έγγραφα.

5 πράγματα που δεν ξέρατε για το Wikileaks:

  • Το WikiLeaks δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του ολόκληρο το τεκμηριωμένο υλικό.
  • Ο ιδρυτής του WikiLeaks ισχυρίζεται ότι έχει γλιτώσει από απόπειρες δολοφονίας.
  • Το WikiLeak μοιράζεται τον ίδιο server με το Pirate Bay.
  • Το WikiLeak λαμβάνει πάνω από 10.000 σελίδες «διαρροών» κάθε μέρα.
  • Υποθέσεις θέλουν το WikiLeaks να συνεργάζεται με την CIA.

Με αφορμή τα 10 χρόνια λειτουργίας του, στο ακόλουθο video θα δείτε τις 10 μεγαλύτερες αποκαλύψεις που βγήκαν από την ιστοσελίδα και τάραξαν τα παγκόσμια δρώμενα…


Πηγή:athenstimeout.gr